Teoksen Muukalaisen päiväkirja leikkaus ja sidontaSeuraavat ohjeet ovat ehdotus tavasta painaa mainittu romaani paperille. Tulosta PDF-tekstisivut kaksipuolisesti A4-arkeille keskittäen teksti sivun keskelle siten, että tekstialueen ääriviivat ovat samalla kohdalla lehteä. Lasertulostin on hyvä valinta tulostukseen.

Tulosta lisäksi erilliset ensilehdet, jotka sisältävät teoksen nimitiedot, jos ensilehtiä ei ole jo sisällytetty PDF-tiedostoon.

Leikkaa sivut allaolevan leikkausohjeen mukaisesti. Ohje on parittomalle sivulle. Parilliset sivut leikataan parittomien peilikuvina. (Arkkien koooksi tulee likimain A5. On teoriassa mahdollista tulostaa arkit suoraan A5-kokoon, mutta tällöin tekstin asemoinnissa ja mittojen varmistamisessa on huomattavasti enemmän haasteita.)Varmista oikea painotulos katsomalla jokaista sivua (ainakin yksittäin kotona tulostettaessa), sillä tulostuksen yhteydessä esiintyy helposti ongelmia. Tasaa arkit huolellisesti. Kiinnitä tasattu pakka ruuvipuristimilla tai vastaavalla keinolla ja poraa sen selkäreunan läpi kymmenen 2 mm reikää allaolevn kuvan mukaisesti. Ompele neulalla ja polyesterilangalla pakan sivut yhteen usealla lankakerralla. Hyvin ommeltu pakka pysyy luotettavasti muodossaan. Lovea tai karhenna pakan selkämys. Poista irtonaiset työstöjäänteet.

Kirjan voi teoriassa sitoa ilman ompelua, mutta ommeltuna se kestää kovaakin rasitusta ja on helppo liittää kanteen.

Painata kansiarkki, jonka saat tästä (tallennus useimmissa järjestelmissä hiiren oikeanpuolisella näppäimellä!). Voit tulostaa arkin myös itse, jos käytössäsi on kansitulostukseen sopiva ja riittävän suurelle (suurempi kuin A4) arkille tulostava tulostin. Olen käyttänyt omiin kirjoihini kaupallista painatusta TruCard-arkeilla. Kansi kannattaa painaa tekniikalla, joka tuottaa kulutusta nuhraantumatta kestävän painojäljen. Painatuksen on kestettävä myös nuuttaus. Mustesuihkutulosteilla saattaa esiintyä tässä suhteessa ongelmia.

Riippuen käytössä olevista resursseista voit joutua jakamaan kuvankäsittelyohjelmalla kaksinkertaiset kansiarkit yksinkertaisiksi. Jos teet muutoksia, huolehdi siitä, että kuvan painoresoluutio ja muut mitoitukseen liittyvät arvot säilyvät.

Nuuttaa kansiarkki selän reunoja vastaavalta leveydeltä ja lisäksi 1 cm päästä näiden ulkopuolelta. (On olemassa käsikäyttöisiä nuuttauskoneita, mutta itse nuuttaan pöytäveitsen selkäpuolen, viivoittimen ja lattialautojen välisen raon avulla.) Nuuttien välisen alueen selän ulkopuolella tarkoitus on peittää ompelulangat ja liimata kannet kiinni pakan selän sivustoihin. Leikkaa tämän jälkeen arkin ylä- ja alareuna sivupakan korkeuteen. On yleensä hyödyllistä jättää leveyssuunta toistaiseksi leikkaamatta.

On suositeltavaa käyttää leikkaamiseen paperileikkuria. Liian paksun paperinipun leikkaaminen huonontaa leikkausreunan tasaisuutta.

Liimaa kansi kiinni pakkaan kirjansidontaliimalla. Levitä liimaa kirjan selän alueelle sekä nuuttien väliselle alueelle, jossa ompelulangat ovat. Kuumaliiman käyttö ei ole suositeltavaa. Paina pakan selkä tiiviisti kannen sisäselkää vasten. Varmista kosketuksen tiiviys vetämällä peukalolla pitkin kannen ulkoselkää. Kirja kannattaa jättää puristuksiin nuuttien väliseltä alueelta yön yli. Kumilangoin päistään sidottu kapeat puurimat kummallakin puolella kirjan selkää riittävät puristimeksi.Liiman kuivuttua leikkaa kannen leveyssuunnan ylijäämä pois. Huolehdi, että pakan sivut ovat luontaisessa, pingottamattomassa asennossaan kantta leikatessasi.